Blogi, Yleinen

Matto mittojen mukaan – näin onnistut matto-ostoksilla

25.7.2023

Matto tuo tilaan lämpöä, mukavuutta ja tyylikkyyttä. Tästä artikkelista löydät vinkit oikean maton valintaan kodin eri tiloihin.

Matto moneen käyttöön

Mattoja voidaan käyttää monin eri tavoin kodin eri tiloissa. Makuuhuoneessa matto tuo lämpöä ja pehmeyttä ensimmäiseen askeleeseen aamuisin. Olohuoneessa matto luo viihtyisän alueen sohvaryhmän ympärille, ja ruokailutilassa matto voi erottaa visuaalisesti ruokailualueen muusta tilasta. Lastenhuoneessa matto toimii leikkipaikkana ja suojaa lattiaa kolhuilta. Laleen Heaven-matto on taivaallisen pehmeä elämys, joka sopii niin makuuhuoneeseen kuin leikkeihinkin.

 

Lalee Heaven-matto

 

Erityyppiset matot

a) Nukkamatot: Nukkamatoissa on pehmeä nukkapinta ja ne voivat olla joko lyhyt- tai pitkänukkaisia. Nukkamatot ovat erittäin suosittuja olohuoneessa ja makuuhuoneessa niiden mukavuuden vuoksi. Nukkamattoja on saatavissa niin kiiltävällä kuin mattapintaisellakin nukalla, joten mattojen joukosta on helppo löytää suosikki jokaiselle.

b) Bambu- ja hamppumatot: Bambumatot ja hamppumatot valmistetaan 100 % luonnonkuidusta, minkä vuoksi ne ovat eettinen ja kestävä valinta moneen tilaan. Luonnonkuituiset bambu- ja hamppumatot sopivat niin ruokailutilaan kuin oleskelutilaankin ylelliseksi pehmikkeeksi.

c) Villamatot: Villamatot ovat luonnonmukainen ja kestävä valinta sisustamisen ystävälle. Villamatto on paitsi kaunis myös erittäin helppohoitoinen ja sopii tilaan kuin tilaan. Villamatto soveltuu erinomaisesti niin keittiöön, oleskelutiloihin, eteiseen kuin makuuhuoneeseen, sillä villamatto kestää erinomaisesti kulutusta. Villa on myös suosittu valinta eri materiaaleja yhdistelevissä matoissa.

d) Puuvillamatot: Puuvillamatot ovat luonnonmukainen, helppohoitoinen ja kestävä valinta kotiin. Kevyt ja helppohoitoinen puuvillamatto tuo kotiin tunnelmaa, ilmavuutta ja henkäyksen suomalaista mielenmaisemaa. Puuvillamatto sopii loistavasti esimerkiksi keittiöön sekä eteistiloihin, sillä se on helppo imuroida ja ravistaa puhtaaksi pikkuroskista, hiekasta ja kivistä.

e) Keinokuitumatot: Keinokuitumatot ovat käytännöllinen valinta kotiin, sillä monipuoliset keinokuidut ovat materiaalina äärimmäisen helppohoitoisia ja kestäviä – puhdistukseen riittää, että maton imuroi ja tuulettaa säännöllisesti. Keinokuitumatto on oivallinen valinta allergiakotiin, koska esimerkiksi polyamidi hylkii vettä ja likaa.

f) Viskoosimatot: Viskoosi on muuntokuitu, joka valmistetaan tyypillisesti koivun tai kuusen selluloosasta. Viskoosimatto on äärimmäisen kevyt ja pöllyämätön, joten se on helppo pitää puhtaana. Viskoosimatot heijastelevat valoa kauniisti, sillä viskoosi on materiaalina silkkinen, kiiltävä ja äärimmäisen pehmeä. Siksi viskoosimatto tuokin oleskelutiloihin ripauksen ylellisyyttä!

 

Linie Design Friolento-matto

 

Suunnittelijan vinkit maton valintaan

a) Koko: Valitse matto, joka on kooltaan sopiva huoneeseen. Liian pieni matto saa tilan näyttämään hajanaiselta, kun taas liian suuri matto voi peittää kauniin lattian.

b) Väri: Maton värin tulisi sopia yhteen huoneen sisustuksen kanssa. Neutraalit sävyt ovat turvallinen valinta, kun taas rohkeampi valinta voi toimia katseenvangitsijana. Voit myös leikitellä vastaväreillä.

c) Materiaali: Valitse materiaali sen mukaan, kuinka paljon mattoa käytetään. Villa on pehmeä ja kestävä valinta, kun taas polypropeeni on edullisempi vaihtoehto.

d) Helppo puhdistaa: Jos mattoa käytetään paljon, valitse helppohoitoisia materiaaleja, joita on helppo imuroida tai pestä tarvittaessa.

 

Linie Design Cover-matto

 

Maton hoito ja puhdistus

Mattojen säännöllinen huolto ja puhdistus ovat tärkeitä niiden pitkäikäisyyden kannalta. Imuroi matto säännöllisesti poistaaksesi pölyn ja lian. Tahrat kannattaa käsitellä heti, jotta ne eivät pinty maton kuituihin. Tarvittaessa voit pestä maton ammattimaisesti tai käyttää matonpesukonetta, jos matto sen sallii.

Matot ovat olennainen osa kodin sisustusta, ja oikein valittu matto voi luoda viihtyisän ja tyylikkään tunnelman. Huolellinen pohdinta maton koosta, väristä ja materiaalista auttaa sinua löytämään juuri sinun kotiisi sopivan maton. Muista myös pitää matot puhtaina ja huoltaa niitä säännöllisesti niiden käyttöiän pidentämiseksi. Näillä vinkeillä voit nauttia maton tuomasta kodikkuudesta vuosia eteenpäin.

Suosikkivalmistajiamme ovat Roots Living, Linie Design, VM Carpet sekä Lalee. Linie Designin ja VM Carpetin matot ovat tilattavissa mittatilauskoossa juuri tilan vaatimilla mitoilla! Kysy lisää verkkokaupan asiakaspalvelusta.

Katso kaikki mattomme täältä >>>

 

VM Carpet Basaltti-matto