Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun valitaan keittiön valaisimet? Katsotaan, millaisia ratkaisuja meiltä löytyy kodin tärkeimpään tilaan!

Kuinka valita sopivat keittiön valaisimet?
Keittiöstä löytyy usein kiinteitä valopisteitä, kuten led-putkia ja työtason valaisimia. Näiden lisäksi on hyvä tarkastella kattovalaisimien valintaa. Tärkeää on, että valoa tulee keittiöön useasta suunnasta ja että valaistuksen määrää voi säädellä vuorokaudenajan ja tarpeen mukaan.
Käytännöllisyys – millainen kodinhoitaja olet?
Tykkäätkö siivoilla säännöllisesti vai haluatko valaisimilta helppohoitoisuutta? Esimerkiksi läpikuultavat lasivalaisimet ovat kauniita ja suosittuja keittiön valaisimia, mutta niihin kerääntyy helposti pölyä ja pölyinen valaisin ei näytä kauniilta. Puinen valaisin tai metalli- tai kangaskupuinen valaisin voi olla siis vähemmän hoitoa vaativa ratkaisu.
Näyttävyys – keskipiste vai huomaamaton valonlähde?
Haluatko näyttävyyttä vai huomaamattoman valonlähteen? Keittiön valaisin voi toimia katseen kiinnittäjänä, jolloin sen näyttävyyteen kannattaa panostaa. Secto Designin kotimaiset valaisimet huomataan takuulla aina. Onpa joissakin keittiöissä nähty jopa kristallikruunujakin! Plafondit tai led-kohdevalaisimet taas eivät kiinnitä välttämättä huomiota, mutta niillä saa tehokasta yleisvaloa keittiöön.
Valaisimen materiaali on makuasia
Keittiön valaisimen materiaalivalinnat ovat niitä kuuluisia makuasioita, jotka kannattaa ratkaista oman mieltymyksen mukaan. Industrial-henkinen keittiö hehkuu upeasti metallivalaisimen valossa. Perinteisen kartanotyylin keittiöön sopivat niin lasivalaisimet kuin puuta ja metallia yhdistelevät valaisimet. Moderniin, nykyaikaiseen keittiöön on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista suosituimpia ovat Secto Designin riippuvalaisimet.
Lämmintä vai kylmää – kodin valaistuksen sävyt
Usein kotona suositaan lämpimämpiä valonsävyjä kuin julkisissa tiloissa, sillä sopivan lämmin valo näyttää kutsuvalta ja kotoisalta. Noin 3000 K valonsävy eli lämmin valkoinen sopii useimpiin kodin tiloihin. Makuuhuonessa voit käyttää hieman keltaisempaa valoa, esimerkiksi 2700 K. Työhuoneessa taas valkoisempi valo pitää mielen virkeänä, mutta yli 4500 K:n valo on kotioloihin useimmiten liian kylmää. Samassa tilassa kannattaa käyttää samoja sävyjä, sillä keltaisen ja valkoisen valon yhdistelmä voi näyttää kömpelöltä.

Yhdistä, erottele ja korosta – keittiön valaisimet toimivat yhdessä ja erikseen
Valaisimia on helppo ryhmitellä esimerkiksi valaisinkiskon avulla. Voit käyttää myös Canopy-asennuslevyä, joka sopii erityisesti pienten valaisimien ryhmittelyyn kauniiksi asetelmaksi.
Valaisimien asentamisessa suosittelemme käyttämään ammattitaitoista asentajaa. Tällöin turvallisuus on varmistettu ja ongelmatilanteessa vakuutus on varmasti voimassa.
Onnea uusien keittiön valaisimien hankintaan! Mikäli haluat vielä lisää neuvoja, ota yhteyttä sisustussuunnittelijoihimme. Autamme mielellämme!